Senyalització dels punts inundables de la Garrotxa

31 de gener de 2023

El Consell Comarcal de la Garrotxa ha finalitzat la instal·lació d’una setantena de senyals verticals de perill d’inundació en els punts inundables més importants a les zones de lleres de rius de la comarca, amb l’objectiu d’alertar i evitar que, en episodis de fortes precipitacions, els vehicles que vulguin travessar passos inundables quedin atrapats o siguin arrossegats per la corrent d’aigua, amb el conseqüent risc d’accident. La senyalització, que inclou senyals verticals a banda i banda de la llera, s’ha situat en diversos rius i rieres dels municipis garrotxins, incloent tant la xarxa viària principal com la xarxa secundària, atenent a la següent distribució: Argelaguer, 5 senyals; Les Planes d’Hostoles, 1; Les Preses, 1; la Vall de Bianya, 9; la Vall d’en Bas, 15; Maià de Montcal, 6; Montagut i Oix, 3; Olot, 12; Riudaura, 7; Sales de Llierca, 3; Sant Aniol de Finestres, 1; Sant Feliu de Pallerols, 1; Sant Ferriol, 2; Sant Jaume de Llierca, 1; Sant Joan les Fonts, 7; Santa Pau, 2 i Tortellà, 1 senyal,

El cost de l’actuació, que inclou l’adquisició de les senyals i la seva instal·lació, ha ascendit a 27.184,88 euros, una quantitat que ha estat íntegrament finançada pel Consell Comarcal. La instal·lació d’aquesta senyalització vertical ha estat una demanda dels municipis de la Garrotxa, doncs fins ara, en situacions d’alteració del cabal dels rius per crescuda, eren els cossos d’emergències (Bombers, Agents Rurals, Protecció Civil, ADF, Mossos d’Esquadra) o les mateixes brigades municipals les que es desplaçaven als diferents punts inundables per col·locar cintes temporals per tancar el pas. A partir d’ara, gràcies a aquesta senyalització, no caldrà aquesta mobilització, fet que permetrà optimitzar els recursos de seguretat i emergències durant els episodis de fortes pluges i permetrà generar una major consciència de perill a la població en casos de climatologia adversa.

A més d’aquesta senyalització fixa, el Consell Comarcal de la Garrotxa també ha adquirit senyalització extra, amb l’objectiu de reforçar aquells punts no senyalitzats o instal·lar noves senyals a zones on ja existeix senyalització però cal renovació.

Finalitzen els treballs d’obertura de franges de protecció perimetrals contra incendis a la Garrotxa

Per altra banda, aquest passat mes de desembre han finalitzat les tasques d’obertura franges de protecció perimetrals dels nuclis dels municipis garrotxins, segons el projecte executiu de les franges de protecció perimetrals contra incendis de la Garrotxa, amb una inversió de 422.695,99€ que ha finançat, també, el Consell Comarcal de la Garrotxa a partir d’un pacte del Consell d’Alcaldies.

Les franges de  protecció perimetral tenen  una doble funció. D’una banda, serveixen per mitigar l’acció d’un foc provinent de la zona forestal, facilitant les tasques d’extinció i salvaguardant els nuclis habitats i, per una altra, aquestes franges fan de barrera davant d’un incendi originat dins del propi nucli habitat, evitant la seva propagació cap a la massa forestal.

Les franges de protecció perimetral són, per tant, una mesura clau per a la lluita contra incendis a la Garrotxa. En total, s’han netejat 120 hectàrees de vegetació a tota la comarca en forma de franges, que caldrà mantenir de manera periòdica per garantir-ne la seva funcionalitat.