En els darrers mesos de l’any 2016 el Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa ha rebut nombrosos avisos en relació a la presència de nius de vespa asiàtica a Olot i altres municipis de la Garrotxa. Concretament, s’han realitzat més de 50 atencions ciutadanes sobre aquesta qüestió i s’han localitzat una vintena de nius.
Es tracta d’una espècie exòtica invasora procedent del sud-est asiàtic que va començar la seva expansió a França i al Nord d’Espanya l’any 2010. Al 2013 es confirma per primera vegada la presència d’aquesta espècie a la comarca de la Garrotxa. Actualment aquest insecte està en fase d’expansió i en període de consolidació al nostre territori.
És fàcil identificar la vespa asiàtica pel fet de ser de mida gran, entre 2 i 3 cm, i tenir el cos fosc amb una banda groga a la part final del cos. Els seus nius són molt grans, de forma esfèrica i construïts normalment a les parts altes dels arbres.
Tot i que a l’hivern és quan més nius es localitzen, són nius inactius i en fase d’abandonament ja que el cicle de la vespa asiàtica és d’un any. Durant els mesos de fred, les femelles fecundades hivernen enterrades a terra. A partir del mes de març les reines s’activen, comencen a construir nous nius i noves colònies de vespes obreres, que són les responsables, durant els mesos d’estiu, de fer créixer el niu. A partir del setembre i fins desembre, les noves femelles fecundades (futures reines) s’enterren, la
resta de vespres es moren, i torna a començar el cicle.
És durant l’hivern, amb la caiguda de les fulles dels arbres, quan és més fàcil localitzar els nius de vespa asiàtica, ja que queden al descobert. Durant aquest període el criteri de l’Ajuntament d’Olot i el Consorci SIGMA és no retirar-los, ja que es tracta de nius abandonats que no es reutilitzaran, per tant la seva retirada tindria poca o cap efectivitat sobre el control de l’espècie.
De cares al bon temps, l’estratègia d’actuació per part de l’administració se centrarà en retirar els nius localitzats en espais públics quan puguin suposar un risc pels ciutadans o la salut de les persones, a l’igual que es fa amb altres plagues urbanes. Si el niu es troba en propietat privada, la responsabilitat d’actuació recau en el propietari. Cal remarcar que aquesta espècie no és particularment agressiva pels humans.
A partir d’ara caldrà avaluar els impactes sobre la biodiversitat i l’economia causats per la presència de la vespa asiàtica i veure com s’arriba a l’equilibri entre aquesta espècie exòtica i el territori, així com la seva naturalització.