Olot amb la setmana internacional del compost

9 de maig de 2023

Anualment, la primera setmana de maig se celebra la Setmana Internacional del Compost (ICAW – International Compost Awareness Week), una iniciativa que es realitza en diferents països amb la voluntat de sensibilitzar i promoure l’ús del compost, explicar d’on prové, com s’ha d’utilitzar i quins són alguns dels seus beneficis. A cada edició de l’ICAW es focalitza en un missatge i concepte relacionat amb el compostatge i, enguany, el lema que acompanya la campanya és: ‘Sòls sans i aliments més saludables…Compost!’.

D’aquesta manera, des de l’ICAW vol posar el focus en com reciclant la matèria orgànica mitjançant el compostatge i utilitzant el compost com a adob es poden crear sòls sans i més fèrtils que produiran aliments més saludables i alhora, amb aquest sistema, es redueix la necessitat d’adobs químics i pesticides.

L’aplicació de compost incrementa la salut del sòl, donant lloc a cultius més sans i rics en nutrients. Gràcies a la matèria orgànica que aporta, es beneficia la regeneració del sòl i s’incrementa el segrest de carboni. El cicle de la matèria orgànica i l’aplicació al sòl del compost afavoreixen l’economia circular i la lluita  contra el canvi climàtic. El compost aporta molts beneficis als nostres sòls, contribueix a l’increment de l’activitat biològica, la biodiversitat, millora la fertilitat, l’estructura i retenció hídrica, prevenint així la seva erosió i degradació.

Amb motiu d’aquesta Setmana Internacional del Compost, el Consorci SIGMA porta a terme l’activitat ‘Un bon compost per les teves flors’ a través de la qual s’ha instal·lat un estand informatiu davant de l’església de Sant Esteve on s’ha entregat compost i una flor a totes les persones que s’hi atansaven alhora que informació sobre els principals beneficis del compost.

A part, el pròxim dissabte 13 de maig es portarà a terme una visita oberta a tota la ciutadania a la Planta de Compostatge de la Garrotxa.

Durant tot l’any, la Planta de Compostatge de la Garrotxa ofereix compost a totes les persones que hi estiguin interessades. Qualsevol ciutadà pot recollir-ne de forma totalment gratuïta acudint directament a la planta, que està oberta cada dia de 9 a 18 h i els dissabtes de 9 a 12 h.

| Es poden consultar totes les activitats programades arreu de Catalunya amb motiu d’aquesta efemèride aquí: https://www.arc.cat/agendaicaw/?_ga=2.199847085.202781606.1683528862-922670103.1672237103