Olot incorpora 8 desfibril·ladors fixos i mòbils

28 d'abril de 2023

Amb aquestes noves incorporacions, Olot ja compta amb un total de 27 desfibril·ladors – entre fixos i mòbils – repartits arreu de la ciutat. Des del 2013 la ciutat disposa d’una xarxa d’11 desfibril·ladors fixos a la via pública situats en diversos emplaçaments clau tals com a la Piscina Municipal, al camp de futbol del Morrot, a la Ctra. de les Tries, a la residència geriàtrica i pisos assistits de l’Av. Urugai, els pisos assistits de l’Edifici Balmes, a l’estació d’autobusos així com l’estadi d’atletisme, els pavellons d’esports, la Plaça de Sant Miquel, el geriàtric Montsacopa i el camp de futbol de Sant Roc. A part, des de fa 10 anys, la Policia Municipal d’Olot també disposa de 4 DEA mòbils, associats a vehicles del cos policial, per poder actuar amb celeritat en cas de necessitat.

En tots els casos els equipaments estan a disposició del ciutadà les 24 hores del dia, els 7 dies de la setmana. Ara, a través del programa de promoció de la salut ‘Girona, territori cardioprotegit’ de Dipsalut, s’han instal·lat 4 nous DEA fixes al C. del Roser – a tocar de l’Espai Cràter – al Pavelló Firal, a l’estadi municipal de futbol d’Olot i a la Plaça 1 d’Octubre i, a part, s’han incorporat 4 més, associats als vehicles dels serveis d’emergències locals.  

L’ús dels DEA

A Catalunya, cada any perden la vida entre 3.000 i 4.000 persones per mort sobtada cardíaca, és a dir, després que el cor –per un problema elèctric- deixi de bombar sang. Afecta persones de totes les edats i sexes i és imprevisible. L’única manera de salvar qui la pateix és intervenint amb un desfibril·lador, que proporciona una descàrrega elèctrica per tal que el cor torni a bategar. Tal com es destaca des de Dipsalut – organisme de salut pública de la Diputació de Girona – una actuació ràpida en els primers minuts de l’aturada és clau per recuperar la víctima sense seqüeles.

El programa “Girona, territori cardioprotegit” ha suposat la implantació d’una xarxa de desfibril·ladors arreu de les comarques gironines amb la qual s’aspira a reduir entre un 25 i un 30% la mortalitat per aquesta causa. L’Ajuntament d’Olot i Dipsalut manté un conveni signat (2021-2025) de cessió gratuïta d’ús de desfibril·ladors i gestió de la seva xarxa.