Aquest dissabte ha començat a Olot, una campanya informativa per millorar la qualitat dels residus recollits als contenidors. A partir del 16 de setembre, s’instal·laran una sèrie de punts informatius a diferents espais de la ciutat per recordar l’obligatorietat de dipositar cada material en el punt de recollida que li correspon. Un equip d’informadors ambientals demanaran als veïns i les veïnes que s’hi apropin com reciclen els residus i què han de tenir en compte a l’hora de fer-ho. També els faran entrega d’una bossa reutilitzable perquè la puguin fer servir a l’hora d’anar a comprar. “És una campanya pedagògica i en positiu: volem premiar les persones que reciclen bé i recordar què han de fer les que no seleccionen bé els residus” ha explicat el regidor de Medi Ambient, Josep Guix.
Aquesta actuació dóna continuïtat a altres iniciatives encaminades a la millora del reciclatge dels residus per part de la població, com són la campanya informativa que es va realitzar a peu de contenidors l’any 2016 o la col·locació d’adhesius informatius a tots els contenidors de recollida selectiva d’envasos lleuger.
Fins el 28 d’octubre, la campanya s’instal·larà a altres espais de la ciutat entre ells també a les sortides de les escoles per arribar a la franja de mitjana edat. I és que segons les accions realitzades anteriorment s’ha detectat que la població de 30 a 50 anys és la que menys recicla o la que ho fa incorrectament, tot i ser la que més residus genera. “Els més petits tenen molt clar el reciclatge perquè els ho aprenen a l’aula i la gent gran també ho fa molt bé. Però ens queda la franja de mitjana edat que és la que volem incidir” ha explicat el regidor Josep Guix.
En els darrers anys, s’ha detectat un percentatge important de residus abocats al contenidor incorrecte, sobretot al contenidor d’envasos lleugers, a on s’hi troben tot sovint caixes de cartró, roba o runes. Aquesta disminució en la qualitat del material recollit afecta negativament a la gestió final del residu, dificultant molt el seu reciclatge. Arrel de les campanyes ja realitzades, el percentatge de residus impropis al contenidor de tapa groga ha disminuït lleugerament. Tanmateix, ens cal continuar treballant per a millorar aquests valors i disminuir la quantitat de residus mal seleccionats.
En aquests moment, es recullen selectivament un 36% dels residus generats i es vol arribar a la selecció del 50% l’any 2020, objectiu fixat per la normativa europea.