Una planta ornamental dedicada al quadre “Les bugaderes”

9 d'abril de 2018

La pintura dels germans Vayreda exposada al Museu de la Garrotxa inspira una flor que aquests propers dies es podrà recollir gratuïtament a diferents punts d’Olot. Només cal participar del concurs d’Instagram que s’inicia aquest dilluns. La iniciativa forma part de les activitats organitzades per l’Ajuntament d’Olot amb motiu de l’Olot Viles Florides, que aquest any arriba a més de 500 escolars de la ciutat.

Olot ostenta, des de fa 4 anys, la màxima distinció del moviment Viles Florides impulsat per la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya per fomentar la millora dels espai verds. A més de la gestió del verd urbà, l’Ajuntament d’Olot impulsa iniciatives per donar a conèixer el projecte i animar a més persones i col·lectius en la millora i el manteniment dels espais verds i enjardinats de la ciutat.

El regidor de Via Pública, Josep Gelis, ha explicat que “des de fa tres anys, Viles Florides entra a les aules dels centres educatius d’Olot.  Aquest curs, són 525 alumnes -175 més que l’any passat- els que participen d’aquest recurs educatiu que consisteix en una sessió a l’aula i després en l’elaboració d’un parterre”. Aquest dilluns 9 d’abril un tècnic de Viles Florides ha estat l’encarregat d’impartir la formació als alumnes de 4t de primària de l’escola Volcà Bisaroques d’Olot. Els estudiants han sortit de l’aula per escollir les varietats que els jardiners de la Fageda els han ajudat a plantar. “Aquest any hem agafat diferents espècies perquè els alumnes sàpiguen quin interès culinari, aromàtic i medicinal tenen” ha explicat tècnic de Medi Ambient, Marc Arimany. Per això, ha afegit “plantem menta, camamilla, fonoll o farigola perquè que coneguin l’ús de cada planta”. De la seva banda, la directora de l’Escola Volcà Bisaroques, Mercè Flores, ha explicat que “és una activitat que encaixa molt bé en el projecte educatiu del centre, que des de fa 17 anys és Escola Verda”. A més, segons Flores, “és l’inici del treball que els alumnes de 4t fan sobre les plantes del nostre entorn”.

Amb la voluntat d’anar ampliant les activitats organitzades i arribar a nous públics, l’Ajuntament d’Olot ha treballat aquest any en la creació d’una planta. Els serveis tècnics d’espais verds d’Olot i els responsables de l’empresa Corma -dedicada a la comercialització de planta ornamental- han elaborat un conjunt floral vinculat a un artista olotí. D’acord amb l’Institut Municipal de Cultura d’Olot s’ha escollit l’obra “Les bugaderes” que l’any 1883 van realitzar conjuntament els germans Joaquim i Marià Vayreda i que actualment es troba exposat al Museu de la Garrotxa.

La planta “Les bugaderes”, que entra a forma part de la col·lecció pinzellades impressionistes, es podrà obtenir de forma gratuïta aquestes properes setmanes. Les persones que vulguin un exemplar poden participar del concurs d’Instagram. A partir d’avui, tothom que comparteixi la fotografia d’una flor, un conjunt floral o algun altre element ornamental de la ciutat i la pengi a Instagram amb l’etiqueta #Olotvilesflorides mencionant @Olotvilesflorides i @Olotcultura n’obtindrà un exemplar. Hi ha temps fins a finals de mes. Les flors es podran recollir el dissabte 28 d’abril davant l’església de Sant Esteve en el punt informatiu que instal·larà l’Associació de Comerciants d’Olot amb motiu de l’Emprimavera’t. La resta de dies també es podran dirigir a les oficines del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (SIGMA a la carretera de Riudaura, 94) i a la seu de l’Institut de Cultura d’Olot, a Can Trincheria (carrer Sant Esteve, 29). En tots els casos caldrà identificar-se amb noms i cognoms i mostrar la fotografia amb la que s’ha participat del concurs.

També s’obsequiarà amb una planta de “Les bugaderes” als centres educatius d’Olot i s’entregarà, fins a exhaurir existències, a les persones que assisteixin a la inauguració de l’exposició de “Sadurní Brunet, interiorista, dissenyador, fotògraf i constructor de cielos” (dissabte 19 de maig a les 12h a la Sala Oberta del Museu de la Garrotxa i a  l’espectacle Píndoles del Museu dels Sants (19 de maig a les 21h al Museu dels Sants). Els actes formen part de la programació del Dia Internacional dels Museus.