Nou servei de recollida d’oli a la Garrotxa

1 de juny de 2023

L’oli és un dels residus més contaminants pel medi ambient, generant un alt impacte sobretot si entra en contacte amb el medi fluvial i marí. Llençar l’oli per l’aigüera produeix males olors, implica una major despesa a l’hora de realitzar el tractament de l’aigua a les depuradores i malmet els circuits d’aigües, ja que obstrueix les canonades.

Hem de pensar que de l’oli de cuina reciclat se’n pot fer biocombustible, farines i greixos per a l’alimentació animal, sabó, cosmètics o pintures.

Tenint en compte tot això, reciclar-lo és molt important i ara, a la Garrotxa, serà més fàcil. A partir del juny/juliol es comença un nou servei de recollida d’oli. Al llarg d’aquests dos mesos s’instal·laran uns nous contenidors a peu de carrer a on els ciutadans podran llençar l’oli per cuinar usat i l’oli sobrer de les conserves. Concretament s’instal·laran a Argelaguer, Beuda, Castellfollit de la Roca, la Vall de Bianya, la Vall d’en Bas, les Planes d’Hostoles, les Preses, Maià de Montcal, Mieres, Montagut i Oix, Riudaura, Sales de Llierca, Sant Aniol de Finestres, Sant Feliu de Pallerols, Sant Ferriol, Sant Jaume de Llierca, Sant Joan les Fonts, Santa Pau i Tortellà.

En el marc del desplegament de contenidors a cada municipi, es realitzarà una campanya informativa. Un equip d’educadors ambientals instal·laran un punt d’informació per explicar el nou servei de recollida als ciutadans que s’hi apropin i els lliuraran un embut per poder recollir l’oli còmodament a casa. També podran resoldre els dubtes que plantegin els veïns del municipi en relació a la gestió de residus.

Aquests punts informatius s’ubicaran en diferents zones concorregudes del municipi com ara mercats, places, escoles o piscines municipals. També s’instal·laran al costat de la deixalleria mòbil.

Com hem de llençar l’oli

A l’hora de llençar aquest oli als nous contenidors instal·lats als diferents municipis haurem de fer-ho de la següent manera:

  • Podem tirar al nou contenidor oli per cuinar usat i oli que sobra de les conserves alimentàries.
  • Hem de dipositar l’oli al contenidor dins una ampolla de plàstic reutilitzada i ben tapada
  • L’oli ha d’estar fred
  • També podem portar-lo a la deixalleria.

Què cal tenir en compte

Els nous contenidors de recollida d’oli són específics per llençar-hi oli per cuinar usat i oli que sobra de les conserves alimentàries. Per tant és important saber que:

  • No hi podem tirar oli de cotxes i màquines
  • Mai aboquem l’oli directament, a raig, al contenidor
  • No utilitzem ampolles o pots de vidre
  • No deixem ampolles d’oli fora dels contenidors

Aquesta és una actuació finançada per la Unió Europea, a través del Pla de recuperació, transformació i resiliència del Govern d’Espanya, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya. Next Generation Catalunya.