La Ultra Clean Marathon passa per la Garrotxa

8 de maig de 2019

La tercera etapa de l’Ultra Clean Marathon és la primera etapa que s’ha fet corrent – les dues primeres han estat en bici i les dues últimes seran en caiac – i ha completat els 40 quilòmetres que separen Ripoll d’Olot. En el decurs de l’etapa, els ambaixadors de l’Ultra Clean Marathon, Albert Bosch i Nicole Ribera, han estat acompanyats per dos corredors més: Carlos Vázquez i Álex Palomino. Al pas per la Vall de Bianya també s’hi ha sumat un dels professors de l’Institut Bosc de la Coma.

L’etapa ha acabat al Firalet d’Olot on la Creu Roja de la Garrotxa, l’Institut Bosc de la Coma i l’Agrupació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa també han fet una acció de neteja. Cal destacar que durant l’etapa d’avui s’han trobat les zones boscoses molt netes i els trams propers a les carreteres especialment bruts. Al llarg de l’etapa s’han recollit 60 quilos de residus (19 kg d’envasos, 4,5 kg de vidre i 36,5 kg d’altres tipologies). El total acumulat des de diumenge, dia que va arrencar l’Ultra Clean Marathon, supera la tona: 1.025 kg (110 kg d’envasos, 22,5 kg de vidre i 892,5 kg d’altres tipologies).

El podi final d’etapa de residus ha quedat configurat de la següent manera: 
Residu més perillós: un tub d’escapament rovellat trobat per l’Agrupació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa. 
Residu més habitual: envasos individuals prescindibles que fan que molts productes estiguin sobre-envasats. El premi ha sigut per l’Institut Bosc de la Coma d’Olot. 
Residu més curiós: una copa de ceràmica trencada trobada per l’Institut Escola Mestre Andreu de Sant Joan de les Abadesses. 
Els premis els ha lliurat Josep M. Coromines, alcalde d’Olot. Els guardons són robots construïts amb residus gràcies a Joan Robots de la Fundació Itinerarium
 
700 km, 7 etapes, 3 disciplines, 2 ambaixadors i 2.000 participants 


La volta circular a Catalunya s’està fent en set etapes diferents consecutives, del diumenge 5 al dissabte 11 de maig. El repte compta amb la implicació de dos esportistes compromesos amb el medi ambient, Albert Bosch i Nicole Ribera, que en fan d’ambaixadors i que, per segon any consecutiu, s’han apuntat al repte. A més, tothom qui ho desitgi pot participar-hi, ja sigui en una de les nombroses accions de neteja que hi ha previstes al llarg del recorregut, o fent un tram de l’Ultra Clean Marathon al costat dels ambaixadors corrent, en bicicleta o en caiac. La participació ciutadana requereix inscripció, que es pot tramitar a través de la pàgina web de l’esdeveniment fins a les 18 hores del dia abans de l’etapa. Té un cost de 5 euros que es destinen a les 10 entitats de conservació de la natura que treballen a les zones per on transcorrerà l’Ultra Clean Marathon 2019.

A l’edició del 2018 hi van participar més de 2.000 persones i es van recollir 1.973,5 kg de residus. Enguany hi ha previstes més d’una trentena d’accions de neteja i la participació d’una cinquantena entitats, empreses, i col·lectius.

Una Ultra Clean Marathon circular

L’Ultra Clean Marathon d’enguany és circular, per donar visibilitat a la importància de tancar el cercle pel que fa a la recollida i reducció de residus, donar importància a l’economia circular, i conscienciar que hem de ser responsables dels residus al llarg de tot el cicle de vida interpel·lant les persones productes i consumidores.

L’Ultra Clean Marathon passa per les diferents demarcacions de Catalunya i combina paisatges de muntanya, interior i costa. Cada etapa s’organitza amb el suport d’escoles, administracions locals i empreses, així com d’entitats ambientals que treballen al territori.

L’Ultra Clean Marathon està organitzada conjuntament per la Xarxa de Custòdia del Territori i la Xarxa de Voluntariat Ambiental, l’Agència de Residus de Catalunya i el Departament de Territori i Sostenibilitat. És possible gràcies al suport de patrocinadors com Urbaser, l’Obra Social “La Caixa”, Veritas i Driving Events.

També cal agrair a les empreses i entitats col·laboradores globals de l’esdeveniment com l’Ajuntament de Barcelona, Albet y Noya, la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), la Federació Catalana de Ciclisme, la Federació Catalana de Vela, Exclusive Products, Juba, Nissan, Ocean52, Orbea, el Club de Caiac Pagaia, Sk Kayac Escola de Piragüisme i Vies Braves.