Jornades de treball en relació al Projecte GarMultiRisk

16 d'abril de 2024

El projecte GarMultiRisk, que se centra en fer una anàlisi dels perills naturals presents a la Garrotxa, ha tornat a trepitjar aquesta comarca, en aquesta ocasió, durant els dies 8 i 9 d’abril. Membres del Centre per a la Sostenibilitat Territorial, Consell Comarcal i del grup d’investigació Multirisk Prevention de l’IDAEA-CSIC han organitzat unes jornades en format de tallers de formació amb l’objectiu d’identificar els reptes, potencialitats i necessitats que té el personal treballador que es dedica a la gestió del risc natural a la Garrotxa.

El 8 d’abril, dirigit únicament a personal tècnic i serveis d’emergències, va comptar amb la presència de membres de Protecció Civil, Policia Municipal, Cos de Bombers, Creu Roja, Agrupació de Defensa Forestal (ADF), Agents Rurals i personal tècnic de medi ambient. El 9 d’abril es va repetir el taller, amb la presència de representants polítics dels diferents municipis que engloben la comarca.

Malgrat la diferència de públics entre els dos dies, la dinàmica va ser similar. Els tallers van tenir una primera part teòrica, dirigida pel Dr. Joan Martí Molist, investigador del grup Multirisk Prevention de l’IDAEA-CSIC, que va fer una xerrada sobre perills naturals, clarificant conceptes i explicant els punts claus que hauria de tenir una correcta gestió del risc.

La jornada va comptar també amb una part més pràctica, dirigida per la Dra. Marta López Saavedra, del grup Multirisk Prevention. En aquesta part es van presentar alguns dels possibles productes finals resultants del projecte: mapes estàtics de perillositat, multiperillositat i escenaris futurs; informes que acompanyarien aquests mapes; i visors per tal de visualitzar de forma interactiva la informació gràfica recollida als mapes. Seguidament, es feia seure a les persones assistents en diferents grups, amb l’objectiu de que completessin uns DinA1, on se’ls demanava la seva opinió per a cada un dels prototips ensenyats (mapes, informes i visors) segons quatre criteris diferents: utilitat, format, comprensió i suggeriments. Amb l’ús de pòstits, havien de completar les diferents caselles i, finalment, compartir les idees amb la resta d’assistents.

Aquesta dinàmica, que es coneix amb el nom de “grups focals”, és molt utilitzada en el sector empresarial i té l’objectiu de motivar la participació per part de tothom. En el cas dels tallers de formació realitzats, ha servit per recollir informació valuosa que ajudarà a dissenyar els productes finals del projecte per tal de que siguin el més útils possibles per a les persones responsables de la gestió dels riscos naturals a la Garrotxa.

El projecte GarMultiRisk compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico, a través de la Convocatoria de subvenciones para la realización de proyectos que contribuyan a implementar el Plan Nacional de Adaptación al Cambio Climático (2021-2030).