La Sala El Torín d’Olot va acollir el passat dimecres a més d’un centenar de responsables públics en l’àmbit de la gestió de residus de tot Catalunya per debatre sobre els nous models de gestió i la futura implantació del pagament per generació, al Seminari d’innovació en la recollida selectiva i la identificació d’usuaris per a residus municipals. Possibilitats d’implantació d’un pagament per generació.
La jornada, que va comptar amb la participació del director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, va permetre compartir amb els assistents els resultats de les proves pilot que s’han dut a terme a la Garrotxa i a la Mancomunitat de l’Urgellet (Alt Urgell). Jordi Vilaró, gerent de la Mancomunitat, va explicar als assistents el seu model, que es basa en l’ús del mòbil per a la identificació dels usuaris dels contenidors de residus.
El pagament per generació va ser la idea que va centrar la jornada. L’objectiu de les administracions públiques catalanes és caminar cap a sistemes on s’incentivi al ciutadà a reciclar de manera correcta. En aquest marc, es van presentar les quatre proves pilot dutes a terme a la Garrotxa, als municipis d’Argelaguer, la Vall d’en Bas, Sant Joan les Fonts i Santa Pau. El president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Joan Espona i el director del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa, Francesc Canalias, van donar detalls dels diversos models aplicats i dels resultats obtinguts, i van remarcar que malgrat que la Garrotxa es troba entre les comarques que millor reciclen de Catalunya, el repte, amb la complicitat de tots els alcaldes de la comarca, és garantir al màxim la protecció del medi ambient i el compliment dels objectius europeus per a l’any 2020.
Lluís Recoder, advocat i exconseller del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya entre els anys 2010 i 2012, va enfocar la seva intervenció en els aspectes jurídics a tenir en compte a l’hora d’implementar un sistema de pagament per generació a les entitats locals i els preceptes que haurà de legislar la futura llei de residus de Catalunya. La jornada va finalitzar amb un torn de preguntes obert a tots els assistents i on els ponents van poder respondre i reflexionar sobre temes com la competència sancionadora per incompliment o la protecció de la identitat del ciutadà davant les inspeccions de control de residus.
La jornada va comptar amb el suport de l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya, l’Agència de Residus de Catalunya i Ecoembes.
Al següent enllaç hi podreu trobar més informació de les jornades així com les presentacions que es van utilitzar en les diferents ponències: MÉS INFORMACIÓ