El FEM GARROTXA avança amb èxit de participació

6 de maig de 2021

El procés participatiu Fem Garrotxa, que es va iniciar el passat 7 d’abril, celebra la participació activa de la ciutadania en les taules virtuals que, cada setmana, es posen en marxa per debatre sobre temes molt diversos, com educació, medi ambient o consum responsable, entre d’altres.

Així, més de 350 persones ja han participat en alguna de les 8 taules que durant el mes d’abril s’han realitzat. Fins el moment ja són més de 1000 persones les inscrites en el total de les 16 taules que completen aquesta fase del Pla Estratègic.

Un dels punts a destacar d’aquesta participació, a més del volum, ha estat el perfil dels assistents, que ha estat molt heterogeni, aportant una visió polièdrica als temes plantejats. A més, la participació de representants d’empreses, entitats de tot tipus i també tècnics d’organitzacions públiques que han aportat els seus punts de vista als debats ha afegit encara més valor als debats plantejats. Els eixos tractats durant el mes d’abril han estat els de Planeta i Persones, encarant debats sobre l’emergència climàtica i social a la Garrotxa i generant més d’un centenar de propostes concretes per a la Garrotxa en aquests àmbits.

Es preveu mantenir la bona tendència de cares a les 8 sessions programades pel maig. Aquest dimecres 5 de maig s’inicia l’eix Prosperitat, durant 4 dimecres consecutius i el 10 de maig s’iniciarà el treball en els temes relacionats amb Pau i Partenariat cada dilluns i durant quatre setmanes. La darrera sessió del Fem Garrotxa serà el 31 de maig.

El procés participatiu Fem Garrotxa també ha tingut en compte aquelles persones que, per les raons que siguin, no poden connectar-se en directe a les taules que són del seu interès. Per això, totes les sessions es poden veure en diferit, als canals de Youtube i Instagram, que ja compten amb més de 1000 reproduccions. A més, tots els documents de participació que es posen a disposició dels assistents a les taules també es troben a disposició dels interessats al web www.garrotxaresilient.cat/taula-a-taula.

Finalment, qualsevol persona interessada en el procés pot donar la seva opinió a través de l’enquesta virtual o en paper (que es poden trobar als ajuntaments i altres centres públics) que en aquests moments estan actives. L’objectiu és aconseguir arribar a tots els garrotxins i garrotxines i escoltar la seva veu. Actualment s’han omplert més de 700 enquestes.

El Fem Garrotxa a l’aula i a l’empresa.

A banda de les taules participatives i l’enquesta Fem Garrotxa, per obrir encara més l’abast d’aquest procés participatiu, des del mes d’abril s’han posat en marxar tallers orientats a escoles i instituts de la comarca, per tenir la visió de com volen que sigui la comarca en el futur els nostres infants i joves.

A més, per recollir la perspectiva de les empreses, entitats i administracions garrotxines, s’han elaborat unes fitxes específiques per aquest tipus d’organitzacions que es poden trobar al web i als punts informatius de cada municipi.

Per últim, i per no deixar a ningú sense l’opció de fer sentir la seva veu, s’han organitzat visites presencials a col·lectius que tenen, per diverses raons, més complicat l’accés a la participació per les vies establertes.

A principis de juny, es procedirà al buidatge de les enquestes rebudes i a l’anàlisi de totes les propostes sorgides de les taules participatives, tallers, fitxes i visites. Serà a la tardor quan es presentarà públicament l’esborrany inicial del Pla Estratègic Participatiu de la Garrotxa 2020-2030, elaborat a partir dels resultats de la primera fase.

Amb aquesta estratègia, el Fem Garrotxa, impulsat pel Consell Comarcal de la Garrotxa, es consolida com a un procés participatiu vinculant per a la creació de manera conjunta del nou Pla Estratègic Participatiu de la Garrotxa 2020-2030, un pla que està dissenyat perquè sigui viu i adaptat a la realitat d’una societat en constant evolució.