L’Ajuntament d’Olot executa aquest 2020, el tercer itinerari de Drets Civils, que aquest any posarà el focus sobre la diversitat funcional o els drets de les persones amb discapacitat. Sota el títol “Cossos i Ments, la Dignitat de la Diferència”, l’itinerari estarà comissariat per la doctora en pedagogia social i professora de la UOC Asun Pié Balaguer i buscarà una mirada transversal de ciutat, amb la participació activa per primera vegada de totes les àrees de la corporació i de les 17 entitats locals que treballen amb la diversitat.
L’objectiu de l’Ajuntament d’Olot amb la programació d’aquest itinerari és sensibilitzar la població sobre les proteccions i els privilegis de llibertat personal atorgats als ciutadans per llei. Tal i com explica la doctora Asun Pié, a través del conjunt d’accions i activitats previstes a “Cossos i Ments”, la ciutadania descobrirà una altra manera d’enfocar el tema de la diversitat funcional que, entre d’altres, posarà de manifest la dificultat de les societats per acceptar aquesta diferència, la distribució desigual del poder, la producció de violències múltiples contra la vulnerabilitat i la necessitat de revisar-nos i revisar les nostres organitzacions socials. Perquè el problema, segons Pié, no està en aquests cossos i aquestes ments, el problema rau en la mirada social sobre aquests cossos i aquestes ments.
L’itinerari començà formalment el passat divendres amb la representació de “Com menja un caníbal”, un espectacle que explica la història d’aquells a qui el sistema deixa de banda per no ser productius dins les regles del capitalisme, i continuarà al llarg d’aquest 2020 i part del 2021 amb la programació de múltiples activitats i accions des de diferents àrees de l’Ajuntament: Urbanisme, Esports, Promoció Econòmica, Educació, Medi ambient i Salut Pública, Cultura i Acció Social, i des de diferents entitats. El ventall serà múltiple i inclourà la publicació i presentació de la tesi teòrica de l’itinerari, a càrrec d’Asun Pié; espectacles, clubs de lectura, jornades i xerrades de sensibilització, tallers, programes de ràdio i televisió, intervencions urbanístiques en l’espai públic; programes d’inserció,…etc. Així mateix, i de portes endins, tots els departaments de la corporació iniciaran processos de diagnòstic intern per assegurar que els serveis municipals no discriminen cap persona per causes de diversitat funcional. Tota la programació i activitats es podran consultar a partir del mes vinent a la pàgina web de l’Ajuntament d’Olot.
“Cossos i Ments, la dignitat de la diferència” és el tercer itinerari de drets civils que impulsa l’Ajuntament d’Olot i pren el relleu a “Creences i religions: llibertat, diversitat i conflicte”, que durant el 2018 va abordar el dret a la llibertat religiosa, i a “Identitats imPossibles”, que durant l’any 2016 va posar l’accent en la sensibilització pel dret a la diversitat sexual, afectiva i de gènere. A diferència d’aquest tercer, però, tots dos van comptar únicament amb la participació del Consorci d’Acció Social i de l’Institut de Cultura d’Olot.