Continua el desplegament de la fibra òptica a la Garrotxa

6 d'abril de 2017

El passat mes d’octubre van començar els treballs d’execució del projecte per al desplegament de la fibra òptica a la Garrotxa, conegut com XAFOGAR. Aquest projecte, impulsat per la Fundació Guifi.net, partia d’un desplegament inicial a la comarca del 40% de la xarxa troncal de fibra, corresponent als municipis de Les Preses, la Vall de Bianya, Sant Joan les Fonts, Castellfollit de la Roca, Sant Jaume de Llierca i Argelaguer.

Sis mesos després, la xarxa s’ha estès fins el municipi de Tortellà i ja s’han iniciat els treballs per tal que arribi als municipis de Riudaura, Montagut i Oix i el nucli de Sant Esteve d’en Bas. Pel que fa la resta del municipi de la Vall d’en Bas, el projecte està en fase d’estudi tècnic per valorar l’accés. Un cop estigui cobert tot el terme municipal, s’haurà assolit el 72% de l’execució del projecte inicial de desplegament de la xarxa troncal d’interconnexió dels municipis.

XAFOGAR és un projecte d’economia col·laborativa, i això suposa que la velocitat d’implantació del projecte depèn del finançament i donacions fetes per empreses i particulars del territori interessats en disposar dels serveis d’accés a Internet de fibra òptica. Fins el moment, els agents implicats en el desplegament estan responent positivament i ja han aportat un 40% de la inversió total prevista pel desplegament de la xarxa troncal a la comarca, que és d’uns 455.000 euros. Actualment s’està donant cobertura a una dotzena de polígons industrials de la comarca entre els quals el de Begudà, a Sant Joan les Fonts, el de Politger, a Sant Jaume de Llierca, el de la Portella, a Argelaguer o el dels Morrals, a la Vall de Bianya.

Pel que fa a usuaris de la xarxa, els operadors estan duent a terme el desplegament dins els municipis on arriba la troncal, el que suposa que en aquests moments estiguin connectats o en procés de connexió unes 134 llars i empreses de la Garrotxa, que gaudiran d’una connexió fiable i d’alta velocitat. Destacar que no existeix permanència amb els diferents operadors de la xarxa, els canvis d’operador són totalment lliures segons la voluntat dels clients.

OPERADORS

XAFOGAR és un projecte centrat en crear una xarxa oberta, lliure i neutral, el que suposa que tots els operadors treballen sobre la mateixa xarxa, gestionada per la Fundació Guifi.net. Actualment són 4 les empreses que estan realitzant tasques de desplegament:

  • Goufone
  • Xartic
  • Girona fibra
  • Indaleccius, que ha estat l’últim en incorporar-se al projecte.

Així, gràcies al projecte XAFOGAR, quatre empreses gironines estan treballant en el territori, el que ha suposat la creació de diferents llocs de treball per donar cobertura a les feines assignades. Si voleu conèixer el projecte amb més profunditat podeu consultar la pàgina web de XAFOGAR http://www.xafogar.cat/ i la del Consorci SIGMA https://www.consorcisigma.org/.