A principis del mes d’agost l’Ajuntament d’Olot va començar una campanya per evitar l’abandonament de mobles i trastos vells a la via pública. La iniciativa es va iniciar en detectar que més de la meitat dels voluminosos recollits a la ciutat havien estat deixats sense avís previ. La campanya consisteix en enganxar adhesius amb el missatge “Així NO!” a les andròmines que han estat abandonades a la via pública.
En els primers tres mesos de funcionament, 447 persones s’han posat en contacte amb l’Ajuntament d’Olot per sol·licitar el servei de recollida de mobles vells i andròmines i s’han detectat 621 mobles i trastos vells abandonats a la via pública. Tot i que es tracta d’un 30% menys de trastos localitzats a diferents punts d’Olot en relació al mateix període de l’any passat es posa de manifest la necessitat de continuar engegant noves accions per reduir encara més aquestes situacions.
Des de l’inici de la campanya s’ha evidenciat també un increment de les trucades sol·licitant la recollida de trastos vells. Per tant, s’està treballant en donar resposta a l’augment de les peticions amb la possibilitat d’augmentar els dies de recollida dels materials voluminosos.
Paral·lelament, l’Ajuntament ha editat uns cartells i uns fulletons que, sota l’eslògan AIXÍ SI!, informen sobre quin és el sistema d’ús del servei de recollida de mobles vells i trastos. Els cartells es distribuiran a través d’establiments i entitats d’Olot i es podran trobar a equipaments públics i associacions de veïns. Els fulletons s’utilitzaran com a eina de comunicació per fer front a l’aparició d’andròmines en espais en què s’han detectat com a més habituals com, per exemple, al costat de contenidors. Amb aquesta nova actuació es vol donar continuïtat a la campanya per la millora de la recollida de voluminosos i facilitar al ciutadà l’ús del servei.
Recordem que per poder utilitzar el servei de recollida de voluminosos de l’Ajuntament, només cal posar-se en contacte amb l’Oficina d’Atenció al Ciutadà d’Olot al telèfon 972279101. D’aquesta manera, s’acorda el dia en què es pot deixar el moble o trasto vell davant de casa perquè el puguin passar a recollir de forma completament gratuïta.
Durant l’any 2017 es van recollir més de 330 tones de trastos vells a la ciutat d’Olot i es calcula que més de la meitat (un 53%) van ser recollides no programades.