Balanç de la campanya d’estiu de les ADF de la Garrotxa

21 d'octubre de 2021

El passat mes de setembre, les Associacions de Defensa Forestal (ADF) de la Federació Garrotxa van finalitzar la campanya forestal 2021. Una campanya marcada sobretot per la sequera acumulada i per l’onada de calor, sobretot durant el mes de juliol. 

Les ADF són agrupacions formades per propietaris forestals, persones voluntàries i els ajuntaments. La seva finalitat és fer tasques de prevenció, primera intervenció i suport en la lluita contra els incendis forestals, així com reforestar les zones afectades dins del seu territori. Poden agrupar un o més municipis. Una de les fortaleses d’aquestes associacions és la proximitat al territori i la coneixença del mateix per part dels associats i voluntaris.

La campanya de prevenció de l’estiu 2021 es va iniciar amb les accions de supervisió i control en motiu de la revetlla de Sant Joan on van participar voluntaris de les ADF Argelaguer, Besalú i Sant Ferriol, l’ADF Maià de Montcal i l’ADF la Vall d’en Bas i Riudaura que van dur a terme tasques de revisió de fogueres i extinció de restes. Després de Sant Joan, els voluntaris i ADF han centrat la seva activitat durant l’estiu en les guàrdies de vigilància forestal arreu del territori.

El balanç d’incendis a la comarca de la Garrotxa en els que han intervingut efectius de les ADF del territori ha estat de 7 petits incendis, concretament: 1 a Maià de Montcal, 1 a Montagut i Oix, 2 a Besalú, 2 a Olot i 1 a la Vall d’en Bas. També es van personar efectius 3 avisos que van ser falses alarmes (2 a La Vall de Bianya i 1 a La Vall d’en Bas).

Les ADF de la Garrotxa no només han desplegat la seva activitat a la comarca, sino que al llarg de l’estiu han donat suport als incendis forestals de Llançà, Vilafant i Ventalló. El tancament de la campanya d’estiu l’ha posat el dispositiu preventiu per als focs artificials de les Festes del Tura (Olot), la Festa Major de Tortellà i la Festa Major de Besalú.

A la comarca de la Garrotxa hi ha 13 agrupacions de defensa forestal i totes elles es troben sota el paraigües de la federació de les ADF de la comarca de la Garrotxa. Son les ADF de: Sant Aniol de Finestres; Les Planes d’Hostoles; Sant Feliu de Pallerols;  Les Preses; La Vall d’en Bas i Riudaura; Riu Fluvià (que engloba els municipis d’Olot, Sant Joan les Fonts, Castellfollit de la Roca i Sant Jaume de Llierca); Montagut i Bianya; Sales de Llierca i Tortellà; Santa Pau; Mieres; Beuda,; Maià de Montcal; Argelaguer, Besalú i Sant Ferriol.

Per dur a terme la campanya d’estiu 2021, les ADF de la Garrotxa han tingut disponible:

  • 1 vehicle de transport
  • 1 vehicle de suport i coordinació
  • 1 vehicle Kit extinció
  • 2 remolcs d’extinció
  • 3 tractors amb Cuba
  • i un total de 15 voluntaris.

Un cop tancada la campanya d’estiu, les diferents ADF de la Garrotxa continuen treballant en la preparació de cursos de formació per a nous voluntaris i en l’estudi de l’estat de la comarca a nivell forestal i l’efecte del canvi climàtic (en especial, les onades de calor) sobre el territori.

Com es pot accedir a formar part d’una ADF?

Per tal de ser voluntari d’un ADF, en primer lloc, cal fer el curs del carnet verd (curs de coneixements bàsics) i passat un any com a mínim, fer la formació per al carnet groc (curs d’extinció d’incendis forestal). Actualment a la Garrotxa hi ha 20 voluntaris amb carnet verd (amb formació bàsica. Poden fer vigilància logística i suport)  i 35 amb carnet groc (poden fer tasques de primera intervenció)

Per una altra banda, formar part de la junta de l’ADF cal ser propietari forestal i/o formar part de l’ajuntament. Cal remarcar que no cal ser propietari forestal per poder ser voluntari, sempre que sigui major d’edat i no estigui jubilat.

Qualsevol persona interessada en ampliar informació sobre com formar part d’una ADF, pot, consultar l’apartat de formació de la web del Secretariat de les ADF o trucar al Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa – SIGMA, al telèfon 972 27 48 71. Les tasques que realitzen els serveis tècnics del SIGMA son de suport tècnic i administratiu a les diferents associacions de la comarca. El Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa compta amb una tècnica en emergències que realitza tasques de coordinació amb el Secretariat de Federacions i Associacions de Defensa Forestal de Catalunya, que és l’entitat que coordina les actuacions de les ADF a nivell de tota Catalunya.