El passat mes de setembre, les Associacions de Defensa Forestal (ADF) de la Federació Garrotxa van finalitzar la campanya forestal 2021. Una campanya marcada sobretot per la sequera acumulada i per l’onada de calor, sobretot durant el mes de juliol.
Les ADF són agrupacions formades per propietaris forestals, persones voluntàries i els ajuntaments. La seva finalitat és fer tasques de prevenció, primera intervenció i suport en la lluita contra els incendis forestals, així com reforestar les zones afectades dins del seu territori. Poden agrupar un o més municipis. Una de les fortaleses d’aquestes associacions és la proximitat al territori i la coneixença del mateix per part dels associats i voluntaris.
La campanya de prevenció de l’estiu 2021 es va iniciar amb les accions de supervisió i control en motiu de la revetlla de Sant Joan on van participar voluntaris de les ADF Argelaguer, Besalú i Sant Ferriol, l’ADF Maià de Montcal i l’ADF la Vall d’en Bas i Riudaura que van dur a terme tasques de revisió de fogueres i extinció de restes. Després de Sant Joan, els voluntaris i ADF han centrat la seva activitat durant l’estiu en les guàrdies de vigilància forestal arreu del territori.
El balanç d’incendis a la comarca de la Garrotxa en els que han intervingut efectius de les ADF del territori ha estat de 7 petits incendis, concretament: 1 a Maià de Montcal, 1 a Montagut i Oix, 2 a Besalú, 2 a Olot i 1 a la Vall d’en Bas. També es van personar efectius 3 avisos que van ser falses alarmes (2 a La Vall de Bianya i 1 a La Vall d’en Bas).
Les ADF de la Garrotxa no només han desplegat la seva activitat a la comarca, sino que al llarg de l’estiu han donat suport als incendis forestals de Llançà, Vilafant i Ventalló. El tancament de la campanya d’estiu l’ha posat el dispositiu preventiu per als focs artificials de les Festes del Tura (Olot), la Festa Major de Tortellà i la Festa Major de Besalú.
A la comarca de la Garrotxa hi ha 13 agrupacions de defensa forestal i totes elles es troben sota el paraigües de la federació de les ADF de la comarca de la Garrotxa. Son les ADF de: Sant Aniol de Finestres; Les Planes d’Hostoles; Sant Feliu de Pallerols; Les Preses; La Vall d’en Bas i Riudaura; Riu Fluvià (que engloba els municipis d’Olot, Sant Joan les Fonts, Castellfollit de la Roca i Sant Jaume de Llierca); Montagut i Bianya; Sales de Llierca i Tortellà; Santa Pau; Mieres; Beuda,; Maià de Montcal; Argelaguer, Besalú i Sant Ferriol.
Per dur a terme la campanya d’estiu 2021, les ADF de la Garrotxa han tingut disponible:
- 1 vehicle de transport
- 1 vehicle de suport i coordinació
- 1 vehicle Kit extinció
- 2 remolcs d’extinció
- 3 tractors amb Cuba
- i un total de 15 voluntaris.
Un cop tancada la campanya d’estiu, les diferents ADF de la Garrotxa continuen treballant en la preparació de cursos de formació per a nous voluntaris i en l’estudi de l’estat de la comarca a nivell forestal i l’efecte del canvi climàtic (en especial, les onades de calor) sobre el territori.
Com es pot accedir a formar part d’una ADF?
Per tal de ser voluntari d’un ADF, en primer lloc, cal fer el curs del carnet verd (curs de coneixements bàsics) i passat un any com a mínim, fer la formació per al carnet groc (curs d’extinció d’incendis forestal). Actualment a la Garrotxa hi ha 20 voluntaris amb carnet verd (amb formació bàsica. Poden fer vigilància logística i suport) i 35 amb carnet groc (poden fer tasques de primera intervenció)
Per una altra banda, formar part de la junta de l’ADF cal ser propietari forestal i/o formar part de l’ajuntament. Cal remarcar que no cal ser propietari forestal per poder ser voluntari, sempre que sigui major d’edat i no estigui jubilat.
Qualsevol persona interessada en ampliar informació sobre com formar part d’una ADF, pot, consultar l’apartat de formació de la web del Secretariat de les ADF o trucar al Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa – SIGMA, al telèfon 972 27 48 71. Les tasques que realitzen els serveis tècnics del SIGMA son de suport tècnic i administratiu a les diferents associacions de la comarca. El Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa compta amb una tècnica en emergències que realitza tasques de coordinació amb el Secretariat de Federacions i Associacions de Defensa Forestal de Catalunya, que és l’entitat que coordina les actuacions de les ADF a nivell de tota Catalunya.