Activitats per estudiar i conèixer les papallones a Olot

9 de maig de 2018

Aquest dissabte 12 de maig es durà a terme a Olot una activitat d’observació i estudi de papallones nocturnes al Parc Nou, la Moixina i el Pla de Llacs. El lloc de trobada serà l’aparcament de la Font Moixina a les 19:30 hores i es preveu que finalitzi a les 23:00 hores aproximadament.

L’activitat, per la qual no cal inscripció prèvia, s’inscriu a la 15a Nit de les Papallones a Catalunya i Andorra, emmarcades al projecte d’àmbit europeu European Moth Night on Catalunya i participa activament des de fa molts anys. L’Ajuntament d’Olot, el Consorci SIGMA i el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, en col·laboració amb la Delegació de la Garrotxa de la Institució Catalana d’Història Natural organitzen aquesta sortida nocturna per observar i conèixer la gran diversitat d’espècies de papallones.

Gran part d’aquestes papallones de nit se senten atretes per la llum. Per aquesta raó, es muntarà un aparell lluminós per atraure insectes nocturns i de la mà del biòleg especialista en lepidòpters ibèrics Jordi Dantart, un dels millors experts en papallones del nostre país, anirem descobrint totes les espècies que s’apropin a la llum i coneixerem les seves característiques principals i algunes de les curiositats que amaguen.

Per al dissabte 2 de juny s’ha organitzat un bioblitz diürn de papallones a la mateixa zona. Un Bioblitz és una activitat col·laborativa i de participació ciutadana que té com a principal objectiu fer una recerca intensiva de la biodiversitat d’un espai concret en un temps determinat. En aquest cas, s’intentaran identificar el màxim nombre possible d’espècies de papallones diürnes, durant un matí (de 9 a 13.30h) i en tota la zona del Parc Nou, Moixina i Pla de Llacs de la ciutat d’Olot. A més, aquesta activitat s’emmarca en el VI Dia de les Papallones que cada any agrupa tot un seguit d’activitats sobre papallones que es fan a Catalunya en aquestes dates.