Nou model de gestió d’ús públic de les gorgues

30 de juliol de 2021

L’objectiu és proposar accions concretes per minimitzar-ne els impactes i poder fer compatible la visita a aquests espais tan fràgils amb la conservació de la natura i la convivència ciutadana

El Servei de Medi Ambient de la Diputació finança i coordina el projecte, juntament amb el Consorci de l’Alta Garrotxa i el SIGMA, mentre que la seva redacció ha anat a càrrec de la Fundació Emys

La Diputació de Girona, a través del Servei de Medi Ambient, ha  impulsat un model de gestió d’ús públic de les gorgues. El propòsit d’aquest document és crear pautes de treball replicables en diferents espais amb problemàtiques similars de les comarques gironines, que permetin identificar  els impactes derivats de la sobrefreqüentació en rius i gorgues d’interior concrets, i proposar mesures per racionalitzar-ne l’accés i trobar un equilibri entre la conservació de l’espai i el seu ús i gaudi recreatiu.

La sobremassificació en espais naturals de Catalunya és un problema en augment des de fa una dècada. Arran de la pandèmia de la COVID-19, els visitants en alguns espais de bany de les conques internes s’han duplicat o triplicat respecte estius anteriors, sense que, fins a dia d’avui, hi hagués cap gestió integral de la problemàtica que tingui en compte la perspectiva ambiental ni normatives homogènies de gestió entre els espais afectats.

La situació requeria de solucions urgents per frenar les conseqüències en la biodiversitat i l’entorn en espais tan fràgils: erosió de sòls, turbulència de l’aigua, afectació directa sobre la flora o la fauna (manipulació d’animals o aixafaments dels propis animals i nius) o soroll (molèsties per a la reproducció). També per minimitzar els conflictes socials entre visitants i els veïns d’aquests municipis i els problemes de seguretat ciutadana per l’embús de les carreteres en cas d’haver d’accedir amb urgència a les gorgues (incendis o salvament).

Aquest nou model s’ha presentat aquest dimecres al migdia a Sadernes, amb la presència del diputat de Medi Ambient, Lluís Amat; el president del Consell Comarcal de la Garrotxa, del Consorci de l’Alta Garrotxa i del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (SIGMA), Santi Reixach; l’alcalde de Sales de Llierca, Miquel Palomeras; l’alcalde de Tortellà, Josep Reig, i la regidora de Benestar Social i Sanitat de Montagut i Oix, Anna Font.

En la seva intervenció, Lluís Amat ha subratllat la necessitat de crear un model d’aquestes característiques i la possibilitat d’extrapolar-lo més enllà de la demarcació: “Accions com les que impulsa aquest model tenen tres objectius principals: la conservació dels nostres espais naturals, la convivència entre visitants i habitants i garantir una visita de qualitat que satisfaci les expectatives del visitant. Sense una regulació ben planificada i consensuada, això ja no és possible”.

El diputat de Medi Ambient també hi ha afegit: “L’experiència prèvia de regulació dels gorgs de les Planes d’Hostoles per part de la Fundació Emys ha estat el punt de partida i un referent per desenvolupar aquest nou model, en el qual s’hi han introduït aspectes innovadors a nivell tècnic, com el càlcul de la capacitat de càrrega dels gorgs i la combinació de diversos mètodes de participació ciutadana”.

El primer cas concret, a Sadernes

La zona de Sadernes i Sales de Llierca, un dels més afectats de les comarques gironines per aquesta problemàtica, ha servit com a punt de partida per crear aquest model d’ús públic de les gorgues. El projecte ha estat finançat per la Diputació de Girona i he estat treballat conjuntament pels tècnics de patrimoni natural de la pròpia corporació, el Consorci de l’Alta Garrotxa, el Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (SIGMA) i la Fundació Emys,

En primera instància, es va fer una diagnosi exhaustiva sobre l’estat de conservació d’aquestes gorgues per calibrar quin és el nombre màxim de persones que pot suportar cada gorga sense afectar negativament el seu estat de conservació. El model ha establert un algoritme que té en compte variables ambientals, socials i de protecció de l’entorn, i que permet establir una càrrega màxima per gorga. Aquesta capacitat de càrrega representa el número de persones que hi pot haver en aquell espai, com a màxim, en un moment determinat sense posar en risc la seva conservació, ni crear situacions de risc. Està previst que, en breu, es creï una aplicació que permeti introduir directament les variables en línia per obtenir-ne el resultat

Posteriorment, s’han portat a terme processos participatius amb representants municipals, veïns i propietaris per conèixer quina és la seva percepció de la situació, identificar les seves principals preocupacions i buscar solucions consensuades. El resultat de les reunions i una enquesta, i de la diagnosi prèvia, han servit per redactar una memòria executiva amb les possibles solucions.

D’altra banda, el model inclou ordenances municipals tipus, perquè els ajuntaments les adaptin al seu cas concret i les aprovin, com per exemple la regulació de l’accessibilitat al medi natural, l’aparcament o la taxa per cobrir les despeses de la gestió de l’aparcament, entre d’altres.

A Sadernes, les noves mesures s’aplicaran a partir del dilluns 9 d’agost. La solució finalment adoptada consisteix en regular l’accessibilitat a les gorgues de Sant Aniol mitjançant l’habilitació d’un aparcament de pagament durant la temporada alta i els caps de setmana de la primavera i la tardor, limitat a cent vehicles motoritzats. El cost de l’aparcament serà de 5,56 euros/dia, i caldrà fer una reserva prèvia en línia a través d’un motor de reserves, impulsat pel Consell Comarcal de la Garrotxa i allotjat al lloc web de Turisme Garrotxa (https://ca.turismegarrotxa.com/reserves/). A més, es proveiran d’eines per reforçar l’educació ambiental, a través de la senyalització i la instauració de la figura de l’informador ambiental per tal de sensibilitzar la població de la importància de regular i preservar el medi natural.

El president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Santi Reixach, ha subratllat la importància de l’entrada en funcionament d’aquest nou sistema per garantir la protecció dels espais naturals amb més freqüentació de la comarca i, alhora, permetre que els visitants gaudeixin d’una experiència turística òptima. El president ha aprofitat per agrair l’esforç dels ajuntaments per ordenar l’augment en el flux de visitants que ha tingut la comarca des de l’estiu passat i la col·laboració inestimable dels Mossos d’Esquadra, Agents Rurals i ADF per fer-ho possible. Amb l’entrada en funcionament d’aquest nou sistema que avui es presenta, s’espera una millora considerable en l’àmbit de la mobilitat i l’accés al medi natural a la Garrotxa.

Més treballs

En l’actualitat, a través del Pla de Serveis de Patrimoni Natural de la Diputació de Girona s’està redactant un projecte similar a Albanyà (Alt Empordà), que duu a terme la cooperativa de projectes ambientals Gisfera.

Properament, aquest model d’ús públic de les gorgues també s’aplicarà en vuit municipis més de les comarques gironines, que ho han sol·licitat a través del Pla de Serveis del Servei de Medi Ambient de la Diputació de Girona. Es tracta de quatre municipis de la Garrotxa (Sant Feliu de Pallerols, Santa Pau, Riudaura i la Vall de Bianya), un de l’Alt Empordà (Sant Llorenç de la Muga), un del Ripollès (Camprodon), un del Gironès (Canet d’Adri) i un d’Osona (Vidrà).