Nou sistema d’obertura de contenidors, més de 12.000 targetes lliurades

24 d'octubre de 2022

El mes de juliol de 2021 es va començar a desplegar a la Garrotxa el nou sistema de recollida de residus en proximitat, consistent en la instal·lació de contenidors tancats amb obertura mitjançant targeta personal. Un any després de la posada en funcionament, i amb el desplegament completat a la majoria de municipis de la Garrotxa (excepte Besalú, Riudaura i Olot), el Consell Comarcal de la Garrotxa, a través del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública, ja ha arribat a la xifra de dotze mil targetes d’obertura entregades, que corresponen al mateix número d’usuaris individuals, i s’han tancat 1.300 contenidors a 18 municipis de la comarca.

Des de la posada en funcionament del sistema, destaquen els increments dels percentatges de recuperació, que oscil·len al voltant del 15%, una dada molt positiva i que reflecteix que els ciutadans i ciutadanes de la Garrotxa, després d’un primer període d’adaptació a la nova recollida, ja utilitzen el nous sistema sense incidències destacables. Recordem que aquest sistema de contenidors tancats amb obertura amb targeta personal no suposa per al ciutadà cap restricció a l’hora de llençar escombraries, ja que poden fer-ho el dia i hora que els hi vagi millor, però sempre al conjunt de contenidors assignat (d’acord amb la ubicació del seu habitatge).

Amb el sistema consolidat a la majoria de municipis de la Garrotxa, les incidències més comunes que s’han detectat són les relacionades, sobretot, no amb el funcionament del sistema, si no amb l’abandonament de residus, i en especial, trastos i voluminosos, a les zones de contenidors. Malgrat disposar d’un servei de recollida gratuït de voluminosos a tota la comarca i deixalleries mòbils amb el corresponent calendari que es pot trobar al web https://www.consorcisigma.org/horaris-deixalleries- mobils/ o al propi ajuntament, es segueixen trobant andròmines  abandonades  al carrer, el que suposa un greu inconvenient per a la gran majoria de la ciutadania que recicla i utilitza el sistema de manera correcta. Aquestes actituds incíviques suposen un increment en els costos de recollida, que podria evitar-se si s’utilitzés el sistema de manera correcta.

Per intentar combatre l’abandonament de deixalles i voluminosos al carrer, el Consell Comarcal de la Garrotxa està enllestint una campanya de comunicació orientada a evitar aquestes conductes. A més, aquesta campanya també permetrà als ciutadans i ciutadanes de la Garrotxa conèixer com es gestionen els recursos provinents de la taxa de recollida de residus.