El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, acompanyat del delegat del Govern a Girona, Pere Vila, i del director dels Serveis Territorials del Departament de Territori i Sostenibilitat, Pere Saló, ha presentat aquest dilluns a Girona les dades del 2017 de residus municipals a l’àmbit de les comarques gironines, que abasta l’Alt Empordà, el Baix Empordà, la Garrotxa, el Gironès, el Pla de l’Estany, el Ripollès, i la Selva. Segons aquest balanç, l’any passat es van generar 475.429 tones de residus municipals en aquesta àrea, un 2,99% més que l’any anterior. Per càpita, la generació de residus s’ha situat en 1,76 kg/hab./dia, per sobre de la mitjana de Catalunya, que és d’1,40 kg/hab./dia.
La comarca que genera més residus per càpita és el Baix Empordà, amb 832,67 kg/hab./any, i la que menys, el Gironès, amb 441,65 kg/hab./any. Totes les comarques superen la generació mitjana de Catalunya excepte la Garrotxa, el Pla de l’Estany i el Gironès.
La recollida selectiva neta a les comarques de Girona se situa al 31,46%, lleugerament per sota de la mitjana de Catalunya, que és del 32%. Aquesta xifra indica el grau de separació de residus descomptant els impropis presents a cada fracció.
Concretament, la comarca gironina que més separa els residus és la Garrotxa, amb un índex de recollida selectiva neta del 37,62%, mentre que la Selva és la que registra l’índex més baix de la demarcació, un 26,65%. Cinc comarques superen la mitjana de Catalunya de recollida selectiva neta. Són la Garrotxa, el Gironès, el Pla de l’Estany, el Baix Empordà i el Ripollès.