Continua el desplegament de la fibra òptica a la Garrotxa

13 de juliol de 2018

Fa un any i mig van començar els treballs d’execució del projecte per al desplegament de la fibra òptica a la Garrotxa, conegut com XAFOGAR. En aquests moments, el desplegament de la xarxa troncal de fibra, ha arribat  als municipis d’Argelaguer, Castellfollit de la Roca, Les Preses, la Vall de Bianya, Montagut, Sant Esteve d’en Bas a la Vall d’en Bas, Sant Jaume de Llierca, Sant Joan les Fonts, Riudaura i Tortellà, el que suposa més del 50% de l’execució del projecte inicial de desplegament de la xarxa troncal.

Actualment dotze polígons industrials de la comarca estan coberts per la fibra, entre els quals es troba el polígon de Begudà, a Sant Joan les Fonts, el de Politger, a Sant Jaume de Llierca, el de la Portella, a Argelaguer o el dels Morrals, a la Vall de Bianya.

XAFOGAR és un projecte d’economia col·laborativa, per tant, la implantació del projecte depèn del finançament aportat per empreses i particulars del territori interessats en disposar de fibra òptica. Una fibra òptica en la que els clients poden triar lliurament l’operador, sense cap condició de permanència establerta al projecte.

A més de donar cobertura als polígons industrials, el projecte XAFOGAR també té com objectiu fer arribar la fibra a les llars garrotxines. Amb aquesta finalitat, els veïns dels nuclis d’Oix i Joanetes, s’han reunit per obtenir els recursos necessaris per tal de fer arribar la connexió de fibra als seus veïnats. D’aquesta manera, els habitants d’aquestes zones podran gaudir d’una connectivitat d’alta qualitat, comparable a l’oferta existent a grans centres de població de Catalunya, a un cost molt competitiu i amb operadors de proximitat.

Fins al moment, la resposta del territori està essent molt positiva, permetent l’execució del projecte sense interrupcions. Actualment hi ha prop d’un miler d’usuaris a la xarxa, entre llars i empreses de la Garrotxa.

Primera enquesta de satisfacció del servei

Per tal d’avaluar la feina feta fins ara s’ha obert un període de recopilació d’opinions dels usuaris de XAFOGAR. La informació obtinguda servirà als operadors per detectar aspectes a millorar així com quins serveis addicionals seria interessant d’incorporar. L’enquesta és accessible des de la web de XAFOGAR (www.xafogar.cat).

L’experiència XAFOGAR es dona a conèixer

El passat mes de juny, representants de la Fundació guifi.net i el Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (SIGMA) van presentar la iniciativa a la Vall de Benasc, a la comarca de La Ribagorza (Aragó).

Coincidint amb la Trobada Anual de la Comunitat de Guifi.net , es va organitzar conjuntament amb l’associació RibaGuifi una xerrada destinada als ajuntaments i administracions de la comarca, sota el títol: «Objetivos 2025: internet de Alta Velocidad y fibra óptica en zonas rurales y el papel de las administraciones públicas para promoverlo». Ramon Roca, president de la  Fundació guifi.net, va exposar com funciona la xarxa oberta, lliure i neutral guifi.net, el sistema econòmic de compensacions i els seus avantatges. D’altra banda, Francesc Canalias, director del Consorci SIGMA, va donar algunes dades sobre el projecte XAFOGAR, va explicar les aportacions de l’Administració al projecte i la manera de participar-hi, i va parlar sobre la vinculació del projecte amb la responsabilitat de les administracions locals i comarcals per fer evolucionar el territori cap a un model socialment sostenible.