Comença la campanya per controlar la població de gavians

25 d'abril de 2018

El gavià argentat (Larus michaellis) és una espècie colonitzadora que s’ha anat expandint pel territori. La seva presència a la ciutat és cada any més important i genera molèsties als veïns pels seus crits i l’agressivitat quan protegeixen els nius.

L’Ajuntament d’Olot realitza actuacions en matèria de control de gavians encaminades a evitar l’increment de la població. Una empresa especialitzada aplica la tècnica de punció dels ous durant els primers estadis d’incubació, de manera que no arribin a la desclosa dels polls. S’eviten així també les molèsties pel comportament agressiu dels adults quan neixen les cries.

És molt important realitzar les actuacions de punció dels ous durant els mesos de març i abril i els avisos ciutadans són molt valuosos per conèixer la ubicació de nous nius. Per això, si és té informació al respecte, cal adreçar-se al Consorci SIGMA, telèfon 972274871.

Durant l’any 2017 es va actuar en 19 nius i es van realitzar puncions en una trentena d’ous.

Les tasques que realitza l’Ajuntament s’han de veure complementades amb bones pràctiques per part de la ciutadania:

  • En aquelles zones amb presència de gavià, és important revisar les teulades i mantenir-les netes i en bon estat.
  • Per evitar que els gavians s’estableixin en teulades o terrasses, es poden instal·lar elements com punxes o filats tensats que actuïn com a barrera física.
  • Cal evitar l’accés dels gavians a les deixalles orgàniques com contenidors oberts o acumulacions de restes de menjar a l’exterior.

En qualsevol moment, els tècnics municipals poden assessorar sobre les mesures més adients per dur a terme en cada cas.