Comença la campanya de control de mosquit tigre a Olot

23 de maig de 2018

Un any més, s’aplica un tractament biològic als embornals d’Olot i s’impulsa una campanya informativa per conscienciar als ciutadans de les mesures preventives a dur a terme.

L’Ajuntament d’Olot inicia, un any més, la campanya de control del mosquit tigre amb l’objectiu d’aturar la presència del mosquit a la ciutat i oferir a la ciutadania el coneixement i les accions possibles per ajudar a frenar la seva proliferació.

El mosquit es va detectar a la ciutat per primera vegada l’any 2013 i des d’aleshores s’han anat realitzant un seguit d’actuacions encaminades a controlar-ne la presència i reduir-ne així les molèsties. Per aquest any s’han previst una sèrie d’actuacions:

  • Aplicació d’un tractament biològic als embornals i altres punts d’acumulació d’aigua dels espais públics de la ciutat per limitar el creixement de larves de mosquit a través d’una empresa especialitzada.
  • Instal·lació d’un punt informatiu, en col·laboració amb el Dipsalut, com ja s’ha anat fent en anys anteriors.
  • Proporcionar als hortolans de la ciutat, de forma gratuïta, tela mosquitera per cobrir els bidons i altres recipients que continguin aigua i puguin actuar com a punt de cria del mosquit. Les persones interessades cal que es dirigeixin al Consorci SIGMA, a la carretera de Riudaura 94 d’Olot. L’any 2016 es va facilitar tela per cobrir 380 bidons, 162 el  2017 i amb el que portem d’any 2018 s’ha repartit tela per cobrir-ne 180 més.

El mosquit tigre (Aedes albopictus) és una espècie invasora provinent d’Àsia. L’adult té una mida entre 2 i 10 mm, i se’l reconeix pel cos negre i les ratlles blanques al cap, cos i potes. Viu durant l’època de calor, comença a estar actiu a partir del mes de maig i a mesura que avança l’estiu n’augmenta la població, essent els mesos d’agost i setembre quan més molèsties pot causar. Té un radi d’activitat relativament curt, d’uns 200 metres del lloc de cria. Prefereix les zones ombrívoles i és actiu, sobretot, de dia.

La presència d’aquest mosquit és molt molesta per l’elevat nombre de picades que provoquen. Ponen entre 80 i 200 ous que, sobretot, dipositen en la paret interna de recipients que contenen aigua, encara que sigui poca. Per això, la mesura més eficaç per evitar-ne la proliferació és eliminar els llocs d’acumulació d’aigua. “Cal tenir en compte que gairebé el 90% dels llocs de cria del mosquit tigre es troben a l’àmbit privat com patis, jardins o horts” ha explicat l’alcalde d’Olot, Josep M. Corominas, a la presentació d’aquest matí a la plaça Rector Ferrer, on s’ha pogut veure l’inici del tractaments que es portaran a terme.

Altres campanyes de control

L’Ajuntament també realitza actuacions en matèria de control de gavians a Olot per evitar l’increment de la població. Una empresa especialitzada aplica la tècnica de punció dels ous durant els primers estadis d’incubació, de manera que no arribin a la desclosa dels polls del gavià argentat (Larus michaellis). S’eviten així també les molèsties pel comportament agressiu dels adults quan neixen les cries. En aquests moments s’està finalitzant la campanya de punció d’ous, que va començar a mitjans d’abril i fins al moment, s’han identificat 18 nius i aquest any s’ha intervingut en 61 ous.

Pel que fa a la l’eruga del boix (Cydalima perspectalis), els serveis tècnics d’espais verds de l’Ajuntament d’Olot han identificat novament la seva presència als jardins municipals. S’han iniciat ja les proves pilot per determinar un protocol definit de control d’aquesta plaga, que està en primera generació i totalment estesa, afectant bona part dels boscos de la comarca. El projecte d’investigació que s’està duent a terme des del SIGMA està seguint el seu curs i s’espera obtenir resultats que ajudin a millorar el control de la plaga a nivell larvari. Les proves que s’estan fent consisteixen en el monitoreig de la plaga, l’estudi del cicle biològic a la zona de la Garrotxa, la identificació de depredadors, la cria d’ous per observar possibles parasitoids i la mesura de l’eficiència dels diversos tractaments.

Per a més informació, poseu-vos en contacte amb el Consorci SIGMA al 972274871.