S’amplia la prova pilot de recollida de residus al barri de Pequin

30 de juliol de 2020

A finals d’any es va iniciar la prova pilot del barri de Pequin d’Olot. Després de les proves realitzades a Argelaguer i al barri de Can Blanc de Santa Pau, es va emprendre aquesta iniciativa per tal de determinar quin dels sistemes de recollida de residus oferia més garanties per complir amb els objectius marcats per la Unió Europea i la Generalitat de Catalunya que estableixen la necessitat d’anar avançant en la selecció de residus fins arribar, progressivament, al 65% a l’any 2035.

Després de sessions informatives, a principis de desembre es va iniciar la prova pilot al barri de Pequín, amb el tancament dels contenidors de matèria orgànica, envasos lleugers, paper i cartró i rebuig d’aquest sector d’Olot, comprès entre el carrer Madrid i el carrer Toledo, des de la confluència amb el camí de la Teuleria i fins al carrer Puig Roig, així com els carrers més propers. L’objectiu era veure el funcionament d’aquest model en un àmbit d’influència amb una important presència de blocs de pisos, una densitat de la població elevada, existència d’activitats econòmiques i una estructura urbanística favorable per la recollida de residus. En total s’han repartint el 93% de les targetes previstes, justificat per la presencia d’habitatges buits.

Aquest sistema de tancament dels contenidors ha permès disposar de dades dels hàbits dels veïns i veïnes d’aquest sector. Així, per exemple, s’ha detectat que 3 de cada 4 vegades que s’han utilitzat els contenidors d’aquesta zona ha estat per seleccionar materials reciclables. Un 77% dels usos fets a les 12 àrees de contenidors on s’ha fet la prova (7 àrees situades a la via pública i 5 en comunitats de veïns) han permès seleccionar residus de forma selectiva. Aquesta dada significa un augment de més del 20% en relació a la mitjana de la ciutat (l’any 2019 a Olot s’han seleccionant un 50% dels residus).

El sistema de funcionament provat al barri de Pequín també ha permès zonificar els usos. Així, per exemple, s’ha constatat que la majoria d’usuaris utilitzen les tres àrees més properes als seus habitatges (la targeta permet obrir els contenidors de l’àmbit d’influència de la prova, menys en el cas de les comunitats de veïnes i veïns que únicament poden dipositar els residus en l’espai habilitat en el seu mateix habitatge).

L’anàlisi de les dades que s’han obtingut durant els sis mesos que ha durat la prova també ha permès detectar que 4 de cada 10 usuaris no han fet ús del servei. Representen 120 persones que tenen habitatges en aquest sector de la ciutat però que no hi resideixen (un 5,50%), usuaris que no han fet ús de la targeta (un 14,20%) o bé que l’han utilitzat de forma esporàdica, menys d’una vegada al mes (un 19%).

Per poder incidir en aquests casos i poder disposar de més dades, des del Consorci SIGMA i l’Ajuntament d’Olot s’ha proposat l’ampliació del termini de la prova pilot. En aquest sentit, després de realitzar una reunió amb l’Associació de Veïnes i Veïns del barri de Pequin s’aposta per allargar fins l’octubre aquesta prova que ha coincidit amb l’inici de la pandèmia per la COVID-19.

En els propers dies es farà arribar una carta informativa a les famílies que participen de la prova pilot per informar-los de la mesura. També s’organitzaran activitats per millorar el funcionament de la prova i conscienciar de la importància de la recollida selectiva de materials.